divendres, 26 de febrer del 2010

ARXIU DE L’ESGLÉSIA


L’Associació Espanyola d’Arxivers de l’Església, publicà a l’any 1976 el Reglament d’Arxius Eclesiàstics. Per primera vegada de forma oficial, y arran de les últimes reformes del Vaticà II, l’Església manifestava la seua preocupació pel seu patrimoni documental i la seua voluntat de facilitar l’accés als investigadors/es.

Aquesta actitud la trobem també a l’any 1984 en la Comissió Episcopal del Patrimoni Cultural i, més recentment en 1997, en la Pontificia Comissió per als béns culturals de l’Església, o en l’obertura definitiva dels Arxius de la Inquisició, a Roma.

A la Diòcesi de València, aquestes línees es complementen amb les Constitucions Sinodals de l’any 1987, a més del Conveni entre l’Arquebisbat de València i, la Generalitat Valenciana de 1989. L’inici de la publicació de la sèrie Monumenta Archivorum Valentina per part de la Facultat de Teologia de València, és una fita molt important en el context arxivístic, atés que ens proporcionà uns instruments de descripció, al servei del patrimoni documental de la diòcesi, i alhora, de les parròquies.

Els arxius parroquials són memòria, testimoni de unes creencies, però també, herència del nostre patrimoni històric-documental, font imprescindible per a la història no sols des del vessant religiós, atés que l'esmentat concepte de parròquia es diferencia del seu significat actual.

L’Arxiu de la Parròquia de la Puríssima Concepció, es troba al despatx de la Parròquia, on en diversos armaris de metall, es custodien els llibres i lligalls de documentació sacramental i llibres de visites pastorals (d'ús més freqüent), amb un total de 10 metres lineals. La resta de documentació, es guarda a la planta baixa de la Casa Abadia, en unes dependències provisionals.

1 comentari:

  1. Gràcies per l´informació que ens dones; ¡ara que, ja tens treball per davant! Ànim!!!!
    Ah, jo també estic d´acord en "... totes les persones estimades, a cau d'orella ens xiuxiuegen", aixó sí, si tenim el cor obert per escoltar-los

    ResponElimina