dijous, 30 de juliol del 2020

INSTRUCCIÓ-RECONVERSIÓ PASTORAL-PARRÒQUIES

El passat dia 20 de juliol de 2020, la Congregació per al Clero del Vaticà va emetre una nova instrucció sobre la cura pastoral que explica el paper dels laics en la missió d'evangelització de l'església i ofereix orientació en les reformes i reestructuracions de la parròquia. El document es titula "La conversió pastoral de la comunitat parroquial a el servei de la missió evangelitzadora de l'Església".

Encara que no introdueix una nova legislació sobre la cura pastoral, s’assenyala com una guia per a la reforma de les comunitats parroquials i la reestructuració diocesana. També aclareix el paper dels diaques, homes i dones consagrats, així com els laics, a les diòcesis on hi ha escassetat o manca de sacerdots. El document estableix que els encarregats de participar en l'exercici de la cura pastoral de la comunitat "seran dirigits per un sacerdot amb facultats legítimes, que actuarà com 'a moderador de la cura pastoral' amb els poders i funcions d'un rector, encara que sense oficina amb els seus deures i drets". També instrueix els bisbes a no designar diaques, consagrats i laics a qui se'ls dóna responsabilitats en una parròquia sense sacerdot com "pastor, co-pastor, capellà, moderador, coordinador, gerent de la parròquia", ja que generalment estan reservats per a sacerdots amb correlació directa a l'perfil ministerial dels sacerdots. En canvi, aquells amb responsabilitats han de ser designats com "diaca cooperador, coordinador, cooperador pastoral o associat o assistent pastoral".

Els laics, segons el document, estan cridats a "fer un compromís generós a l'servei de la missió d'evangelització", abans de res, a través del "testimoni general de les seues vides quotidianes". La importància dels laics en la comunitat parroquial es va emfatitzar en la forma en què els bisbes treballen en la reestructuració de la diòcesi, particularment quan es tracta de tancar o fusionar parròquies.

Us deixem l'enllça per a la seua lectura completa: 

https://press.vatican.va/content/salastampa/es/bollettino/pubblico/2020/07/20/inst.html

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada