dijous, 3 de juny del 2010

EL COMPROMIÍS EMOCIONAL






Tan sols queden uns mesos i la commemoració dels 100 anys del cementiri parroquial, serà una realitat. La "bona mort" primer al fossar darrere de l'església (cementeri vell) i, després a la Partida del Rollet.
Naixement, pubertat, maduresa i la mort, són eixos fonamentals del cicle vital. La refléxió sobre la mort ens interpel·la inevitablement sobre el sentit de la vida i és aquest motiu el que ha portat totes les societats a donar-se explicacions versemblants en forma de mites primer, i de religiositat després.

Des de l'arribada dels romans varen coexistir aquestes formes d'enterrament: incineració i inhumació, però, el cristianisme es va decantar clarament per la inhumació.

La mort i la seua relació amb la vida ens permet enfrontar-nos del present al passat. La reconstruccio del procés de la mort com a fet cultural, mostra com societats actuals d'arreu del món representen i viuen aquest fet. Morir en terras valencianes ens proporciona els rituals funeraris, però també ens mostra les característiques de les creences, dels valors... un discurs expositiu de la mort cap a la vida, amb un intent de desdramatitzar tot el que envolta la mort i, intentar preparar-nos per afrontar-la amb dignitat.

Aviat us participarem quina documentació existeix a l'Arxiu i, alhora encetarem durant aquests mesos un cicle d'entrevistes amb les persones de rellevància que saben de l'antic fossar i també del centenari cementiri parroquial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada